Pytania neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Czy jedynym ratunkiem dla mojego kręgosłupa jest operacja DIAM?

Czy jedynym ratunkiem dla mojego kręgosłupa jest operacja DIAM?

Od 6 lat leczę kręgosłup lędźwiowy, przeszłam chyba wszystkie metody leczenia, mam 43lata. Obecnie mam dotkliwy ból w kościach pośladkowych, który promieniuje do nogi prawej, poprzez kolano (podczas chodzenia jakby coś w nim strzelało), budzę się z silnym takim opasującym, żywym bólem w pasie i powyżej, aż ciężko mi głębiej oddychać i z trudem wykonuję ćwiczenia Mckenzie, a wykonuję je sumiennie, ale te napadowe bóle są niedowytrzymania.

Wynik MRI z 2007 kręg. L-S na poz. L4-L5 okrężna wypuklina krążka międzykręgowa modelująca worek oponowy, częściowe wypełnianie zachyłki boczne kanału kręgowego obustronnie z zaznaczonym modelowaniem korzeni nerwowych, zmiany zwyrodn. w krążku L4L5 dehydratacja, strefy zwyrodnienia tłuszczowego w trzonie L4. Prześwietlenie czynnościowe potwierdza brak niestabilności kręg.lędż. Wynik scyntygrafii w badaniu całego ciała obserwuje się wzmożone gromadzenie znacznika w obrębie kręgosłupa, stawów obwodowych o typie zwyrodnieniowym.

Od 3lat doszły mi bóle w kręgosłupie szyjnym, promieniuje przez bark do prawej ręki, drętwienie palców, położenie się na boku jest niemożliwe gdyż ból się nasila, przy poruszaniu głowa słyszę trzaskanie, ciągły szum w uszach.

Wynik MRI: wyprostowanie lordozy szyjnej na poz. C4C6 niewielkie osteofity tylnych krawędzi trzonów delikatnie wpuklające się do światła kanału kręgowego i modelujące przednią ścianę worka opon.

Jak i czy mogę sobie pomóc? czy jedynym wyjściem jest operacja a to tylko kwestia czasu? Neurolodzy nie widza potrzeby operacji tylko leki uspokajające, fizykoterapia.

Marta

Warto się zastanowić nad operacją na poziomie L4-L5. Tam zmiany zwyrodnieniowe są najsilniejsze. Jeśli ćwiczy Pan sumiennie, codziennie i nie ma poprawy to zostaje operacja. DIAM to stabilizator zakłada się go przy niestabilności albo obniżeniu przestrzeni międzytrzonowej. Decyzja należy do Pana bo ta operacja nie ratuje życia a zwiększa komfort życia, jednak zawsze obarczona jest pewnym ryzykiem.

lek. Tomasz Tykocki